Rezervaţia Naturală Lacul Ştiucii

Rezervaţia

 

Rezervația Lacul Știucii este situată în apropierea Văii Bonțului, un afluent al Fizeșul, între comunele Fizeșu Gherlii și Sic, situate în județul Cluj. Lacul face parte din iazurile Câmpiei Transilvaniei situate în bazinul Văii Fizeșului, afluent al Someșului Mic și reprezintă o deltă în miniatură unde poposesc pentru hrană și cuibărit numeroase păsări de baltă migratoare ca: califarul alb, cufundacii, stârcii, ocrotite de stufărișul des.

Lacul s-a format pe locul unei vechi exploatări de sare, însă apa lacului este dulce datorită colmatării cu aluviuni și depunerilor de sedimente de natură organică, care împiedică apă să vină în contact cu sarea. Este cel mai adânc lac natural dulce din interiorul țării, adâncimea acestuia ajungând până la 10 m, fiind totodată și singurul lac interior din Câmpia Transilvaniei pe care se dezvoltă plauri, la fel ca în Delta Dunării.

La nivel județean o suprafață de 26 ha a fost declarată rezervație naturală încă în anul 1966.

Lacul este cunoscut datorită populației semnificative de știuci, de unde provine și numele acesteia. Pe teritoriul rezervației sunt permise: observarea păsărilor, drumețiile, pescuitul sportiv și campingul.

În apropiere se află Mănăstirea Nicula, o mănăstirea ortodoxă de călugări, un important loc de pelerinaj. Mănăstirea este renumită datorită icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni, care a lăcrimat timp de mai multe săptămâni în urmă cu 300 de ani.

 

Galerie foto

Rezervaţia Naturală Lacul Ştiucii / 1Rezervaţia Naturală Lacul Ştiucii / 2Rezervaţia Naturală Lacul Ştiucii / 3Rezervaţia Naturală Lacul Ştiucii / 4Rezervaţia Naturală Lacul Ştiucii / 5Rezervaţia Naturală Lacul Ştiucii / 6

 

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Rezervaţii Rezervaţii naturale Rezervaţia Naturală Lacul Ştiucii